[Shtypi artikull] "Një inteligjencë alternative" (nga gazeta belge "L'Echo")

Artikulli origjinal: https://www.lecho.be/entreprises/general/une-intelligence-alternative/10009078.html


HISTORIA

Një inteligjencë alternative

 Autistic, Asperger, potencial i lartë, neurodivergjent, kaq shumë terma për të përcaktuar njerëzit atipikë, me një formë të inteligjencës alternative. Aftësitë tepër të injoruara nga kompanitë.

Duke folur për "përmbledhje" për të përshkruar internimin e autizmit në institucione ose duke dhënë një "hollësi historike" që evokon tundimin e eugjenikës që mund të shoqërojë zbulimin e autizmit në utero, Hugo Horiot vendos tonin. Ashtu si titulli i librit të tij: "Autizmi, e akuzoj". "Është një pamflet," ai supozon. Një gjuhë shokuese për të "luftuar kundër mendimit unik".

Vetë diagnostikuar me autizëm më shumë se 35 vjet më parë, Horiot rebelët dhe shkakton të mbajnë zërin e tij, dëgjojnë autizmin ose Asperger. Për shkak se ata janë të shumtë (gjithnjë e më shumë, falë një diagnoze më të mirë), këto atipike, për të pretenduar dhe për të mbrojtur dallimin e tyre siç bëri ndryshe, njerëzit me lëvizshmëri të reduktuar, homoseksualët ose njerëzit me ngjyrë . "Qasja është e ngjashme, vazhdon Horiot. Ekziston në komunitetin tonë një formë të racizmit njohës. Është koha që Spektri të zgjohet!

Autizmi: po akuzoj! – C për ty – 29/03/2018
 

Specter? Njohur gjithnjë si një specifikë e tipit gjenetik, autizmi mund të marrë një spektër të gjerë të nuancave të ndryshme.

Ta themi thjesht, ku, në fëmijërinë e hershme, truri tipik fillon të filtrojë dhe serializojë informacionin që merr, atë të atipikëve nuk i zhvillon dhe i zhvillon lidhjet e tij ndryshe. Kjo masë e informacionit sigurisht që gjeneron vështirësi dhe mangësi. Në të njëjtën kohë, njerëzit atipikë gjithashtu zhvillojnë aftësi shumë të specializuara në fusha të caktuara, shpesh inversely proporcional me handikapat e sjelljes.

Midis individit memec me një shikim të shkurtër, i cili nuk mund t'i shtypë swings e tij, personi dembel i cili largohet sa më shumë nga marrëdhëniet shoqërore dhe ai që përjeton "vetëm" mbindjeshmëri ndaj zhurmës apo dritës, flasim për spektrin e autizmit . Çfarë duhet të bëni për Horiot dhe disa nga kolegët e tij, ideja e një organizate joformale, në një dremitje për James Bond.

Josef Schovanec preferon nocionin e Autistanit. Multidiplomë, duke folur në 7 gjuhë, udhëtar dhe shkrimtar i madh, jep rregullisht "mësimet e tij" të zërit të tij metalik dhe monoton në kronikat e Europës 1. "Autistani nuk është një vend imagjinar si Peter Pan. Është një koncept që bashkon të gjithë bashkëmoshatarët tanë me të njëjtin emër. "Për folklorin, Autistani ka flamurin e tij, të kaluar me vija blu (ngjyra që ulet autistët) dhe të bardha, goditur me një prizëm 24 ngjyra për të treguar diversitetin e profilit.

Schovanec dëshiron të jetë po aq militant sa Horioti. Në një formë tjetër gjuhe, më të lëmuar, por fundi është i njëjtë. "Shoqëria aktuale është ngurtësuar tmerrësisht. Ka shumë më pak hapësirë ​​për atipitë. Në kohët e mëparshme kishte barinj, hermi, genius handymen përkulur mbi tryezën e punës pa një fjalë. Kishte një vend për njerëz atipikë. Sot, sepse jemi më antisocialë se të tjerët, ndonjëherë jetojmë në kushte shumë të vështira dhe shumë të pasigurta ".

Proud?

François Delcoux është "ambasador i Autistan" në Belgjikë, pasi Hugo Horiot është në Francë. Kur ta takojmë atë, dera e tij hapet edhe para se të gjejmë derën. "E kisha dëgjuar një makinë që nuk e njihja. Unë dyshoja se ishe ti, "tha ai me një buzëqeshje të ngrohtë. Shtëpia është një vend i përhershëm ndërtimi ku ju duhet të bëni rrugën tuaj. "Kjo është pjesë e gjendjes së autizmit", pranon Delcoux, i cili mbijeton përmes një futje minimale të të ardhurave (RMI). Ai, gjithashtu, tejkalon vështirësitë që has ai në dhënien e ligjëratave dhe të folurit me autizmin. "Krenar për të qenë autistik, nuk ka kuptim. Njëra është si një i lindur. "Autistic dhe krenar për të qenë kështu … shprehja caricaturally lumtur kishte bërë Schovanec kërcejnë. "A mund të jemi krenarë për të matur 1.90 m, të jemi bjonde apo belgë. Këto janë nocione që janë krejtësisht të huaja për ne. "

Në praktikë

Përshtatuni për t'u integruar

Aspertia i vendos konsulentët e saj direkt me klientët e saj. "Kjo kërkon një punë të evangelizimit të klientëve. Është e rëndësishme për konsumatorin dhe madje edhe më shumë për të punësuarin ", thotë Frédéric Vezon, themelues i kompanisë konsulente IT.

Disa këshilla dhe truket për të integruar me sukses një person me spektër të autizmit.

  • Autisti e di më mirë se çdokush që i përshtatet atij, kështu që ne duhet, nëse është e mundur, t'i përgjigjemi dëshirës së tij.
  • Personi atipik është i ndjeshëm ndaj ambientit të tij, prandaj është më mirë të lejohet ai të zgjedhë vendin e punës, veçanërisht në hapësirën e hapur. Gjithashtu do të lejojë që ai të funksionojë "në flluska e tij" fjalë për fjalë, me një kufje në vesh, për shembull, në kuptimin figurativ.
  • Për të shmangur stresin e panevojshëm, duhet të respektoni shprehitë tuaja.
  • Sa i përket orareve, njerëzit atipikë mund të jenë hiperpointilleuses ose përkundrazi kalojnë plotësisht përmes … derisa të fjeturit në punë. Anëtarët e "Spektrit" në përgjithësi nuk janë të ndjeshëm ndaj hierarkisë. Nuk ka nevojë për ta bërë atë të ndjehen. Telework përfaqëson një mundësi reale, sa më shumë që të jetë e mundur për ta përdorur atë sa më shumë që të jetë e mundur.
  • Së fundmi, do të jetë e dobishme të krijohet një person i burimeve, i cili do të jetë bashkëbiseduesi i parë i personit atipik për të zgjidhur problemet e përditshme, pa rënë në infantilizim. Ndihma do të duhet të përshtatet me nevojat reale.

Për të përshkruar funksionimin e trurit autistik, ne flasim për një formë tjetër të inteligjencës ose neurodivergjencës në krahasim me neurotypikun, që supozohet të përfaqësojë normën. "Autizmi nuk ka të bëjë me Rain Man. Ky karakter paraqet përveç një sindromi krejtësisht të ndryshëm. Ne nuk jemi majmunë shkencorë! "Thotë Schovanec. Por ky ndryshim i jep atipikëve një tjetër perceptim të realitetit dhe një perspektivë tjetër mbi problemet, e cila mbulon pikat e verdha të mbetura nga neurotistet. "Është mjaft e qartë për sigurinë kibernetike për shembull. Personi atipik do të shohë të metën që neurotypicals nuk e kishte parë. Dhe hakerët shpesh kanë një ajet atipik ... ", tha Frédéric Vezon, themelues i Aspertise, i cili punëson rreth pesëmbëdhjetë njerëz atipikë në konsultime kompjuterike.

Aftësitë dhe cilësitë

Ky është mesazhi që aktivistët e kauzës autizmike duan të kalojnë. Me anë të relegimit të autizmit, Asperger dhe neurodivergjentëve të tjerë në kutinë "me aftësi të kufizuara për të ndihmuar" shoqërinë tonë të standardizuar, ne i privojmë vetes aftësitë dhe cilësitë njerëzore të dukshme në mjedisin profesional. Krijuesit e mëdhenj apo shpikësit, të cilët kanë revolucionarizuar botën, tani njihen si paraqitje të çrregullimeve të spektrit të autizmit: Nikola Tesla, Ajnshtajni, Edison, Newton ...

Julie Mousty kishte një shkollim veçanërisht kaotik, të ndërprerë në shkollën e mesme. Kjo nuk e pengon atë të bëhet pasion për psikologjinë e sjelljes. "Kur unë jam në librat e mi, unë jam në gjendje të qëndroj atje për orë të tëra, fjalë për fjalë pa shikuar lart. Është padyshim pak e komplikuar kur duhet të pajtoheni me një orar ose një jetë shoqërore, por papritmas mund të asimiloj shumë materiale në një kohë të shkurtër ", thotë ajo.

Kjo është një nga karakteristikat e personave atipikë: hiperfocalizimi në disa qendra interesash, nganjëherë shumë të mprehta apo edhe të papajtueshme. Por nuk është e vetmja.

Ne gjithashtu theksojmë saktësinë dhe vëmendjen shumë të lartë në detaje në detyrat e kryera. "Ju kurrë nuk do të shihni një atipike të shtoni një gram shumë në një recetë, mund të jetë e vlefshme në një industri si kimia për shembull," vëren Schovanec. Me korrelacionin, perfeksionizmi që i shtyn ata të kërkojnë karatin e fundit ("i cili jo domosdoshmërisht shkon krah për krah me produktivizmin …", paralajmëron Delcoux). Dhe pastaj, është pothuajse një klishe, prirje për llogaritjen dhe programimin kompjuterik.

Schovanec këmbëngul për cilësitë e tjera njerëzore: ndershmëri, besueshmëri, besnikëri ... "Ne jemi të paaftë për të përgënjeshtruar ose gënjeshtra. Imagjinoni një botë ku të gjithë e pranojnë të njëjtën sjellje? Kjo mund të jetë një mungesë e vogël e filtrave, por nuk do të fitojë? "

Sa shumë cilësi profesionale dhe njerëzore teorikisht shumë të vlefshme në tregun e punës. Pra, pse nuk gjejmë më shumë njerëz atipikë në kompani?

mësim

"Si të arrish ose madje të integrosh në shoqëri kur nuk ke bazë themelore, pavarësisht nga inteligjenca", këmbëngul Schovanec. Problemi fillon me mësimdhënien.

François Delcoux, "Ambasadori i Autistan në Belgjikë". Pas një folklori, një aktivist i shkaktarit autik.

Ashtu si Julie Mousty, François Delcoux kishte një edukim të ndërlikuar në arsimin e përgjithshëm. "Kur i dhashë një prezantim të mirë dokumentuar mbi dinosaurët fillor, mësuesi paralajmëroi prindërit sepse kisha një fjalor shumë të pasur dhe shumë të mësuar për moshën time. ishte fillimi i talljes dhe refuzimit nga shokët e mi të klasës ", tha Delcoux.

"I vogël, unë u kualifikova psikologjikisht si i pështirë. Nëna ime u përpoq që të qëndroja në arsimin e përgjithshëm. Në fund të shkollës, përfundova shkollën për arsye mjekësore në klasën e dytë ", thotë Mousty.

Vështirësia e integrimit prandaj fillon nga mosha më e re, sepse mësimi nuk është gjithmonë i përshtatur. të mësuarit, kur është e mundur, është e vetmuar sipas qendrave të interesit të tij, duke gjeneruar mbi-specializime si boshllëqe të hapura. Të mësuarit e pavarur, ndërsa shumica e njerëzve me autizëm kanë nën nivelin mesatar të IQ. "Nëse testet standarde të IQ nuk përshtaten me inteligjencën tonë …" thotë Horiot.

"Ka një divergjencë të madhe të qasjes se si të integrohen njerëz të ndryshëm në mësimdhënie. Italia praktikon një arsim tërësisht gjithëpërfshirës; në Belgjikë, Hasselt është mjaft i avancuar në këtë fushë. Por ndryshon shumë fort nga një rajon apo edhe nga një qytet në tjetrin, "vëren Schovanec.

Horioti është më virulent në analizën e tij. Për të, institucionalizimi (vendosja) e njerëzve atipikë është një treg gjigant. "Jo në kuptimin e marketingut të fjalës, ku atipike do të përbënte një audiencë të synuar, por sepse kjo mbështetje, e cila nuk është gjithmonë e nevojshme, gjeneron përfitime sociale dhe për këtë arsye interesa të mëdha financiare!"

Kuzhina shoqërore

Në fakt, për të rriturit atipikë, shpesh është galeria dhe varësia nga përfitimet sociale. François Delcoux, i cili përfiton nga një RMI, ka luftuar për javë për të marrë një punë të paguar në organizatën jofitimprurëse "Autistes en action", por kjo është e mbërthyer në nivelin administrativ. "Unë guxoj të shpresoj se nuk ka të bëjë fare me shtetin tim autik!"

"Jeta jonë është rrëmujë e plotë, e marrim nga dita në ditë".
Julie Mousty
 

Julie Mousty varet nga të dy palët si të paaftë, burri i saj është i papunë. "Jeta jonë … Është rrëmujë e plotë, e marrim nga dita në ditë. Është domosdoshmërisht shumë e pasigurt. Qëllimi ynë nuk është që të mbetemi të varur nga sistemi i shpërndarjes. "Në moshën 28-vjeçare, Julie Mousty sapo ka marrë kurse për të kaluar CESS-in e saj, pastaj e konsideron universitetin në psiko, me një specializim në çrregullimet e sjelljes, subjekt i predilimit.

Si të fitosh para nga hiperfoka? Kjo është pyetja vendimtare për një person autik që dëshiron të punojë. "Kjo ndoshta nuk ndihmon për të shpresuar për një punë për të gjithë. Nuk është gjithmonë e mundur, por është ende mënyra më e mirë për t'u integruar në një shoqëri tipike. Të ketë një status në këtë shoqëri. Gjërat po lëvizin por për disa profile më të shoqëruara. Është më e vështirë për të tjerët ", thotë Schovanec me pak hidhërim. Sidomos pasi që shpesh tallja që tashmë është kryer në oborrin e shkollës shndërrohet në ngacmime në botën e punës. Julie Mousty bëri një përvojë mizore.

Silicon Valley

Përpjekur në këtë fushë, Silicon Valley synon gjithnjë e më shumë këtë lloj profili. Sipas Tony Attwood, një psikolog specialist i cituar nga Horiot, Silicon Valley ka gati 50% të autizmit ose Asperger-it në mesin e inxhinierëve të saj. Normal, thotë Frédéric Vezon: "Silicon Valley, për pjesën më të madhe, është krijuar nga profilet autistike. Gates, Jobs, Zuckerberg shpesh përshkruhen si njerëz të spektrit autik. Shumica e kompanive në Silicon Valley kanë thyer modelin e biznesit hierarkik dhe të formatuar në të cilin atipike nuk ndihet mirë. "

Në Izrael, ushtria po rekruton gjithashtu edhe profilet e Spektrit, veçanërisht për analizën e të dhënave, dhe disa universitete po nxisin inteligjencën autistike. Ka një rritje të numrit të kompanive atipike që realizojnë potencialin e tyre. "Dhe jo vetëm për adoptuesit e hershëm. Ne jemi në fazën e dytë, "vëren konsulenti. Një shtytje ende shumë e afërme që në Francë 1% e 400,000 të rriturve me punë të autizmit.

 

Me ne, një pasqyrë e shpejtë e reklamave dhe ofertave të punës jep një ide të realitetit në terren: pothuajse dy reklama në gati njëqind pikë karakterin autistik në kriteret e përzgjedhjes së kandidatëve.

Diagnoza Asperger pas diagnozës së djalit të tij, Frédéric Vezon është një "sipërmarrës serial" në Francë dhe Kanada. Me mbështetjen e një fondi investimi, ai nisi një kompani konsulente disa muaj më parë, e cila sot punëson rreth 15 njerëz të gjithë atipike. Kompania është e specializuar në inteligjencën artificiale, të dhëna të mëdha ose sigurinë kibernetike, si shumë degë ku ekspertiza e atipike është pothuajse klishe. "Klientët tanë janë pjesë e CAC 40. Dhe numri i konsulentëve tanë duhet të dyfishohet ose trefishohet gjatë vitit pasi kërkesa është e fortë ", thotë Vezon. Ndërmarrje të tjera të këtij lloji po dalin në të dy anët e Atlantikut.

Në Belgjikë, kompania me bazë në Antwerp Paaswerk bazohet në të njëjtin model konsultimi. Në veçanti, konsulentët e tij punonin në zhvillimin e porteve të sigurisë Stib. Paaswerk aktualisht është duke rekrutuar për oficerët e sigurisë të specializuar në ekzaminimin me rreze X.

frikë

Por, duhet të njihet, autizmi, më shumë sesa aftësi të kufizuara të tjera, është e frikshme në kompani. "Ne mendojmë se për njerëzit me lëvizshmëri të reduktuar, ne e dimë se çfarë duhet bërë për të lehtësuar integrimin e tyre. Hendikepi mendor apo psikologjik impresionon shumë më tepër, sikur të ishte potencialisht i rrezikshëm ", thotë Horiot.

Dhe sa i përket arsimimit, pengesa kryesore për punësimin e njerëzve neurodivergjent është në bazë: si t'i gjeni? Nuk ka bazë të dhënash të shoqëruar me aftësi specifike.

"Ne mendojmë ndryshe, nuk na bën majmunë shkencorë".

Josef Schovanec
 

"Skema klasike e rekrutimit, njoftimi-CV intervistë, nuk na përshtatet. Duhet të gjejmë një rrugë tjetër, "thotë Schovanec. Një rekrutim specifik për profilet e spektrit në Microsoft ka rezultuar një dështim për shkak të mungesës së kandidatëve, thotë Vezon. "Intervistat e punës, kjo është një lojë mashtrimesh mashtruese: ne matim aftësitë sociale dhe jo aftësitë aktuale", thotë Delcoux.

Siç kemi thënë, autisti ka pak filtra, fjalimi i tij është tepër i holla dhe ai nuk mund të fshihet. Vështirë në këto kushte që të ketë sukses në një intervistë ku është e nevojshme të paraqitet në dritën e saj më të mirë, madje edhe për të zbukuruar gjërat. "Ne nuk mund të mbështetemi në një ndjenjë të konkurrencës nga njerëzit autistikë për ta vendosur veten përpara. Pjesa më e madhe e kohës, ne nuk jemi të vetëdijshëm për performancën tonë apo ndjenjat e krenarisë. Pse të bëhet një menaxher? Pse të bëjmë më shumë para? ", Pyet Schovanec. "Një kandidat i konsultimit për sigurinë kibernetike u dëshmua të jetë një ekspert i shkëlqyeshëm dhe ai renditi këtë aftësi në mesin e hobi të tij …" kujton Vezon.

Rrjetet sociale

Në një shoqëri gjithnjë e më të lidhur, e cila gjithashtu thuhet të jetë gjithnjë e më autistike në atë që të gjithë tërhiqen në vete, atipikët mund të gjejnë vendin e tyre. Rrjetet e komunikimit u japin atyre në çdo rast mjete plotësuese. "E-mail, Skype ose rrjetet sociale ofrojnë perspektiva të reja për ata prej nesh që kanë probleme të drejtpërdrejta të komunikimit verbal," thotë Schovanec. Por me kusht që të jeni në gjendje ose keni mësuar të shkruani një email. "Këto mjete sigurisht lejojnë më shumë punë në tel të njerëzve atipikë, gjë që do t'i parandalojë ata që të merren me transportin publik, zhurmën, ndryshueshmërinë dhe ndryshimin e adresës. mjedis. Ka shumë faktorë të stresit dhe shqetësimit. "Interneti është autistik se çfarë gjuhe shenja është për të shurdhërit", tha Hugo Horiot, i cili transmeton thashetheme se Wikipedia është kryesisht e kontrolluar dhe menaxhuar nga autizmi.

Sa për rrjetet sociale dhe Facebook në veçanti, dëshmitarët tanë mbeten të kujdesshëm. "Edhe nëse u krijua nga Zuckerberg për të zgjidhur disa probleme komunikimi, duhet të pranojmë se sot rrjeti është bërë sidomos një mjet narcisist në të cilin ne nuk e gjejmë fare", përfundon Schovanec.