[Artikel akhbar] "Kecerdasan alternatif" (oleh akhbar Belgium "L'Echo")

Artikel asal: https://www.lecho.be/entreprises/general/une-intelligence-alternative/10009078.html


BERITA

Satu kecerdasan alternatif

 Autistik, Asperger, potensi tinggi, neurodivergent, begitu banyak istilah untuk menentukan orang atipikal, dengan bentuk kecerdasan alternatif. Kemahiran juga diabaikan oleh syarikat.

Bercakap tentang "roundup" untuk menggambarkan pengasingan autistik di institusi atau menyediakan "perincian sejarah" yang membangkitkan godaan eugenik yang dapat mengiringi pengesanan autisme dalam utero, Hugo Horiot menetapkan nada. Sama seperti tajuk bukunya: "Autisme, saya menuduh". "Ia risalah," katanya. Satu bahasa kejutan untuk "melawan pemikiran yang unik".

Diri sendiri didiagnosis dengan autisme lebih dari 35 tahun yang lalu, pemberontak Horiot dan penyebabnya untuk membawa suara, mendengar autistik atau Asperger. Kerana mereka banyak (lebih banyak lagi, terima kasih kepada diagnosis yang lebih baik), ini yang tidak biasa, untuk menuntut dan mempertahankan perbezaan mereka seperti yang dilakukan oleh orang lain, dengan mobiliti yang berkurangan, homoseksual atau orang-orang warna . "Pendekatan itu serupa, terus Horiot. Ada di dalam masyarakat kita bentuk perkauman kognitif. Sudah tiba masanya untuk Hantu bangun!

Autisme: Saya menuduh! – C kepada awak – 29/03/2018
 

Hantu? Semakin diiktiraf sebagai kekhususan jenis genetik, autisme boleh mengambil spektrum yang luas dari nuansa yang berbeza.

Ringkasnya, di mana, pada masa kanak-kanak awal, otak yang biasa mula menapis dan membahagikan maklumat yang mereka terima, yang tidak sekata tidak dan mengembangkan sambungannya secara berbeza. Massa maklumat ini jelas menimbulkan kesulitan dan kecacatan. Pada masa yang sama, orang atipikal juga mengembangkan kemahiran khusus dalam bidang tertentu, sering berkadar berbanding dengan kecacatan tingkah laku.

Di antara orang yang bisu dengan pandangan seketika, yang tidak dapat menangkis perubahannya, orang yang malas yang melarikan diri sebanyak mungkin dari hubungan sosial dan orang yang mengalami "hipersensitiviti" hanya untuk bunyi bising atau cahaya, kita bercakap mengenai momok autisme . Apa yang perlu dilakukan untuk Horiot dan beberapa rakannya, idea organisasi tidak formal, dengan mengangguk kepada James Bond.

Josef Schovanec lebih suka pendapat Autistan. Multidiplomé, bercakap dengan 7 bahasa, pengembara dan penulis yang hebat, dia secara kerap memberikan "pelajaran tentang perkara-perkara" dengan suara logam dan monotonnya dalam kronik di Eropah 1. "Autistan bukan negara khayalan seperti Peter Pan. Ia adalah konsep yang menyatukan semua rakan sebaya kita dengan nama yang sama. "Bagi cerita rakyat, Autistan mempunyai bendera, menyeberangi jalur berwarna biru (warna yang melegakan autis) dan putih, memukul dengan prisma 24 warna untuk menunjukkan kepelbagaian profil.

Schovanec mahu menjadi militan sebagai Horiot. Dalam bahasa lain, lebih banyak digilap, tetapi bahagian bawahnya sama. "Masyarakat sekarang sedang mengeraskan. Terdapat sedikit ruang untuk atypicals. Pada zaman dahulu terdapat gembala, pertapa, genius yang membungkuk ke atas meja kerja tanpa kata-kata. Terdapat tempat untuk orang yang tidak biasa. Hari ini, kerana kita lebih antisosial daripada yang lain, kita kadang-kadang hidup dalam keadaan yang sangat sukar dan sangat sukar. "

Bangga?

François Delcoux adalah "duta Autistan" di Belgium, kerana Hugo Horiot berada di Perancis. Apabila kita berjumpa dengannya, pintunya terbuka walaupun sebelum kita dapati loceng pintu. "Saya pernah mendengar kereta yang saya tidak tahu. Saya mengesyaki ia adalah anda, "katanya dengan senyuman yang hangat. Rumah adalah tapak bangunan tetap di mana anda perlu membuat jalan anda. "Ini adalah sebahagian daripada keadaan autistik," mengakui Delcoux, yang bertahan melalui penyisihan pendapatan minimum (RMI). Dia juga melampaui masalah yang dia hadapi dalam memberi kuliah dan bercakap dengan autistik. "Bangga menjadi autistik, tidak masuk akal. Satu adalah seperti yang dilahirkan. "Autistik dan bangga menjadi begitu … ekspresi gembira dengan karikatur telah membuat Schovanec melompat. "Bolehkah kita bangga untuk mengukur 1.90 m, menjadi berambut perang atau Belgia. Ini adalah tanggapan yang benar-benar asing kepada kami. "

Dalam amalan

Menyesuaikan untuk menyatukan

Aspertise meletakkan para perundingnya secara langsung dengan pelanggannya. "Ia memerlukan pekerjaan para penginjil. Ia penting bagi pelanggan dan lebih-lebih lagi untuk pekerja, "kata Frédéric Vezon, pengasas syarikat perunding IT.

Beberapa tip dan cara untuk berjaya menggabungkan seseorang dengan spektrum autisme.

  • Autis tahu lebih baik daripada sesiapa yang sesuai dengannya, jadi kita mesti, jika boleh, bertindak balas terhadap hasratnya.
  • Orang yang tidak sopan sensitif terhadap persekitarannya, jadi lebih baik membiarkannya memilih tempat kerjanya, terutama di ruang terbuka. Ia juga akan membiarkan dia bekerja "dalam gelembungnya" secara literal, dengan alat dengar di telinga, sebagai contoh, dalam arti kiasan.
  • Untuk mengelakkan tekanan yang tidak perlu, anda mesti menghormati tabiat anda.
  • Mengenai jadwal, orang yang tidak biasa boleh menjadi hyperpointilleuses atau sebaliknya mengatasi sepenuhnya melalui … sehingga tidur di tempat kerja. Ahli-ahli "Spektrum" pada umumnya tidak peka terhadap hierarki. Tidak perlu merasakannya. Telework mewakili peluang sebenar, sebanyak mungkin untuk menggunakannya sebanyak mungkin.
  • Akhirnya, ia berguna untuk menubuhkan orang sumber, yang akan menjadi ahli sindiran pertama orang yang tidak biasa untuk menyelesaikan masalah harian, tanpa jatuh ke dalam infantilisasi. Bantuan itu perlu disesuaikan dengan keperluan sebenar.

Untuk menggambarkan fungsi otak autistik, kita bercakap tentang satu lagi bentuk kecerdasan atau neurodivergensi berbanding dengan neurotipikal, sepatutnya mewakili norma. "Autisme tidak ada kena mengena dengan Rain Man. Watak ini membentangkan sindrom yang sama sekali berbeza. Kami bukan monyet ilmiah! "Kata Schovanec. Tetapi perbezaan ini memberikan persepsi lain tentang realiti dan perspektif lain mengenai masalah, yang merangkumi bintik-bintik buta yang ditinggalkan oleh neurotypists. "Memang jelas tentang keselamatan siber misalnya. Orang yang tidak biasa akan melihat kecacatan yang tidak dilihat oleh neurotypes. Dan peretas sering mempunyai sisi yang tidak biasa … ", kata Frédéric Vezon, pengasas Aspertise, yang mempekerjakan kira-kira lima belas orang atipikal dalam perundingan komputer.

Kemahiran dan kualiti

Ini adalah mesej bahawa aktivis penyebab autistik mahu dihantar. Dengan semangat autistik, Asperger dan lain-lain neurodivergents dalam kotak "orang kurang upaya untuk membantu" masyarakat kita yang sangat standard, kita melucutkan diri dengan kemahiran dan kualiti manusia yang ketara dalam persekitaran profesional. Pencipta atau pencipta yang hebat, yang telah merevolusikan dunia, kini diakui sebagai menyampaikan gangguan spektrum autisme: Nikola Tesla, Einstein, Edison, Newton ...

Julie Mousty mempunyai sekolah yang sangat kacau, terganggu di sekolah menengah. Ini tidak menghalangnya daripada menjadi ghairah tentang psikologi tingkah laku. "Apabila saya berada dalam buku saya, saya dapat tinggal di sana selama berjam-jam, secara literal tanpa melihat. Ini jelas sedikit rumit apabila anda perlu mematuhi jadual atau kehidupan sosial, tetapi tiba-tiba saya dapat mengasimilasi banyak bahan dalam masa yang singkat, "katanya.

Ini adalah salah satu ciri-ciri orang atipikal: hiperfokalisasi di beberapa pusat kepentingan, kadang-kadang sangat tajam atau tidak selaras. Tetapi ia bukan satu-satunya.

Kami juga menunjukkan ketepatan dan perhatian yang sangat tinggi terhadap perincian dalam tugas-tugas yang dilakukan. "Anda tidak akan melihat sesuatu yang tidak biasa menambah gram terlalu banyak dalam resipi, ia boleh menjadi bernilai dalam industri seperti kimia misalnya," kata Schovanec. Dengan corollary, perfeksionisme yang mendorong mereka untuk mencari karat terakhir ("yang tidak semestinya bersatu dengan produktivisme …", memperingatkan Delcoux). Dan kemudian, itu hampir klise, kecenderungan untuk pengiraan dan pengaturcaraan komputer.

Schovanec menegaskan sifat-sifat manusia yang lain: kebarangkalian, kebolehpercayaan, kesetiaan … "Kami tidak mampu menyimpulkan atau berbohong. Bayangkan dunia di mana semua orang mengamalkan kelakuan yang sama? Itu mungkin kekurangan penapis, tetapi tidakkah ia menang? "

Seperti banyak kualiti profesional dan manusia secara teorinya sangat berharga di pasaran pekerjaan. Jadi kenapa kita tidak menemui lebih ramai orang yang tidak biasa di syarikat?

pengajaran

"Bagaimana untuk berjaya atau bahkan untuk mengintegrasikan ke dalam masyarakat apabila anda tidak mempunyai latar belakang asas, apa pun kecerdasan itu," tegas Schovanec. Masalahnya bermula dengan pengajaran.

François Delcoux, "Duta Autistan di Belgium". Di sebalik sesetengah cerita rakyat, aktivis sebab autistik.

Seperti Julie Mousty, François Delcoux mempunyai pendidikan rumit dalam pendidikan umum. "Apabila saya memberikan persembahan yang didokumentasikan dengan baik pada dinosaur di sekolah rendah saya, guru memberi amaran kepada ibu bapa saya kerana saya mempunyai perbendaharaan kata terlalu kaya dan terlalu belajar untuk usia saya. ia adalah permulaan penghinaan dan penolakan oleh rakan sekelas saya, "kata Delcoux.

"Kecil, saya berpotensi psikologi sebagai orang bodoh. Ibu saya bergelut untuk tinggal di pendidikan umum. Lewat sekolah, saya akhirnya meninggalkan sekolah untuk alasan perubatan di gred kedua, "kata Mousty.

Oleh itu kesukaran integrasi bermula dari usia paling muda, kerana pengajaran tidak selalu disesuaikan. Oleh itu, pembelajaran, jika mungkin, bersifat bersendirian mengikut pusat-pusat kepentingannya, menghasilkan lebih banyak pengkhususan seperti jurang yang menganga. Pembelajaran secara bebas, manakala kebanyakan orang yang mempunyai autisme mempunyai IQ purata di bawah. "Kecuali ujian IQ standard tidak disesuaikan dengan kecerdasan kami …" kata Horiot.

"Terdapat pendekatan mendalam mengenai cara mengintegrasikan orang yang berbeza ke dalam pengajaran. Itali mengamalkan pendidikan yang sepenuhnya inklusif; di Belgium, Hasselt agak maju di kawasan ini. Tetapi ia berubah sangat kuat dari satu rantau atau bahkan dari satu bandar ke bandar lain, "kata Schovanec.

Horiot lebih ganas dalam analisisnya. Bagi beliau, penginstitusian (penempatan) orang yang tidak biasa adalah pasaran raksasa. "Tidak dalam pengertian pemasaran perkataan, di mana atipikal itu menjadi penonton sasaran, tetapi kerana sokongan ini, yang tidak selalu diperlukan, menghasilkan manfaat sosial dan kepentingan finansial yang besar!"

Galley sosial

Sebenarnya, untuk orang dewasa yang tidak biasa, ia sering menjadi galley dan kebergantungan terhadap faedah sosial. François Delcoux, yang mendapat manfaat daripada RMI, telah berjuang selama berminggu-minggu untuk mendapatkan pekerjaan yang dibayar dalam organisasi bukan keuntungan "Autistes en action", tetapi ini terperangkap di peringkat pentadbiran. "Saya berani berharap tidak ada kena mengena dengan keadaan autistik saya!"

"Kehidupan kita adalah kekacauan, kita ambil dari hari ke hari.
"
Julie Mousty
 

Julie Mousty bergantung kepada orang yang cacat, suaminya menganggur. "Kehidupan kita … Ia berantakan, kita ambil hari demi hari. Ia semestinya sangat tidak menentu. Matlamat kami adalah untuk tidak bergantung kepada sistem peruntukan. "Pada usia 28, Julie Mousty baru saja mengambil kursus untuk melepasi CESS beliau kemudian menganggap universiti itu dalam psiko, dengan pengkhususan dalam kelakuan tingkah laku, dia subjek kecenderungan.

Bagaimana untuk mengewangkan hiperfokus anda? Ini adalah soalan penting bagi orang autistik yang ingin bekerja. "Ia mungkin tidak membantu untuk mencari kerja untuk semua orang. Ia tidak semestinya mungkin, tetapi ia masih merupakan cara terbaik untuk mengintegrasikan ke dalam masyarakat biasa. Mempunyai status dalam masyarakat ini. Perkara bergerak tetapi untuk beberapa profil yang lebih sociabilized. Semuanya sukar bagi orang lain, "kata Schovanec dengan beberapa kepahitan. Terutama sejak sering pengejek yang telah pun menjalani di halaman sekolah berubah menjadi gangguan di dunia kerja. Julie Mousty membuat pengalaman kejam itu.

Lembah Silicon

Pelopor dalam bidang ini, Silicon Valley menargetkan lebih banyak jenis profil ini. Menurut Tony Attwood, ahli psikologi pakar yang dipetik oleh Horiot, Silicon Valley mempunyai hampir 50% daripada autistik atau Asperger di kalangan juruteranya. Normal, kata Frédéric Vezon: "Silicon Valley telah, untuk sebahagian besar, telah dicipta oleh profil autistik. Gates, Pekerjaan, Zuckerberg sering digambarkan sebagai orang-orang spektrum autistik. Kebanyakan syarikat di Lembah Silicon telah memecahkan model perniagaan hierarki dan sangat diformatkan di mana atipikal tidak baik. "

Di Israel, tentera juga merekrut profil Spektrum, terutamanya untuk analisis data, dan beberapa universiti mempromosikan kecerdasan autistik. Memang ada peningkatan jumlah syarikat atipikal yang menyedari potensi mereka. "Dan ini bukan hanya mengenai penerima awal lagi. Kami berada dalam fasa kedua, "kata perunding itu. Punca masih sangat relatif sejak di Perancis 1% daripada 400,000 orang dewasa dengan kerja autisme.

 

Dengan kami, gambaran ringkas mengenai iklan dan tawaran kerja memberikan idea tentang realiti di lapangan: hampir dua iklan pada hampir seratus titik karakter autistik dalam kriteria pemilihan calon.

Asperger yang didiagnosis berikutan diagnosis anaknya, Frédéric Vezon adalah "usahawan siri" di Perancis dan Kanada. Dengan sokongan dana pelaburan, beliau melancarkan sebuah syarikat perundingan beberapa bulan yang lalu, yang kini menggunakan sekitar 15 orang semua yang tidak sekata. Syarikat ini mengkhususkan diri dalam kecerdasan buatan, data besar atau keselamatan siber, seperti banyak cabang di mana kepakaran atipikal hampir klise. "Pelanggan kami adalah sebahagian daripada CAC 40. Dan bilangan perunding kami perlu dua kali ganda atau tiga kali ganda pada tahun ini kerana permintaannya kukuh, "kata Vezon. Syarikat-syarikat lain dari jenis ini muncul di kedua-dua belah Atlantik.

Di Belgium, Paaswerk yang berpangkalan di Antwerp adalah berdasarkan model perundingan yang sama. Khususnya, perundingnya bekerja pada pembangunan stib security gates. Paaswerk kini sedang merekrut pegawai keselamatan yang khusus dalam pemeriksaan sinar-X.

ketakutan

Tetapi, ia mesti diiktiraf, autisme, lebih mungkin daripada ketidakupayaan lain, adalah menakutkan dalam syarikat. "Kami merasakan bahawa untuk orang-orang dengan mobiliti yang kurang, kami tahu apa yang perlu dilakukan untuk memudahkan integrasi mereka. Kecacatan mental atau psikologi mengagumkan lebih banyak, seolah-olah ia berbahaya, "kata Horiot.

Dan untuk pendidikan, halangan utama untuk mengupah orang neurodiverent adalah di dasar: bagaimana mencarinya? Tiada pangkalan data ditambah dengan kemahiran tertentu.

"Kami berfikir secara berbeza, ia tidak menjadikan kita monyet ilmiah."

Josef Schovanec
 

"Skim pengambilan klasik, pengumuman-wawancara CV, tidak sesuai dengan kami. Kita perlu mencari jalan lain, "kata Schovanec. Pengambilan khusus untuk profil Spektrum di Microsoft telah membuktikan kegagalan kerana kekurangan calon, kata Vezon. "Wawancara kerja, ia adalah permainan yang ditipu: kita mengukur kemahiran sosial dan bukan kemampuan sebenar," kata Delcoux.

Seperti yang telah kita katakan, autistik mempunyai beberapa penapis, ucapannya agak wang tunai dan dia tidak boleh menyembunyikannya. Sukar dalam syarat-syarat ini untuk berjaya dalam temu bual di mana ia perlu untuk membentangkan diri dalam cahaya terbaik, walaupun untuk menghiasi perkara-perkara. "Kami tidak boleh bergantung kepada perasaan persaingan daripada orang autistik untuk meletakkan diri mereka ke hadapan. Kebanyakan masa, kita tidak menyedari prestasi atau perasaan bangga kita. Mengapa menjadi pengurus? Mengapa membuat lebih banyak wang? "Tanya Schovanec. "Calon perundingan keselamatan siber terbukti menjadi pakar bolckchain yang hebat, dan dia menduduki kemahiran ini di antara hobinya …" kata Vezon.

Rangkaian sosial

Dalam masyarakat yang semakin terhubung, yang juga dikatakan lebih autistik kerana setiap orang mengembara ke dalam diri mereka, atipikal mungkin mencari tempat mereka. Rangkaian komunikasi memberikannya kepada mana-mana alat pelengkap. "E-mel, Skype atau rangkaian sosial menawarkan perspektif baru bagi kita yang mempunyai masalah komunikasi secara langsung," kata Schovanec. Tetapi dengan syarat anda mampu atau telah belajar untuk menulis e-mel. "Alat ini jelas membenarkan lebih banyak teleworking kepada orang yang tidak biasa, yang akan menghalang mereka daripada menangani pengangkutan awam, bunyi bising, pergaulan dan perubahan alamat. alam sekitar. Banyak faktor tekanan dan gangguan. "Internet adalah autistik apa bahasa isyarat kepada orang pekak," kata Hugo Horiot, yang menyampaikan khabar angin bahawa Wikipedia sebahagian besarnya dikawal dan diuruskan oleh autistik.

Bagi rangkaian sosial, dan khususnya Facebook, saksi kita tetap berhati-hati. "Walaupun ia dicipta oleh Zuckerberg untuk menyelesaikan beberapa masalah komunikasi, kita mesti menyedari bahawa hari ini, rangkaian telah menjadi alat narkisistik yang tidak dapat kita rasakan sendiri," kata Schovanec.