9 / Објаснување

Секое користење или репродукција на објаснувања за оваа страница (од февруари 2018 година), треба да се наведе изворот со линк до Autistan.org


Објаснување на аутизам, во согласност со организацијата на дипломатските Autistan

Сакате да се разбере аутизам, но се што сте ги прочитале или слушнале досега се чини нејасно, контрадикторни и незадоволителен.

Ние веруваме дека повеќето луѓе кои читаат нашите објаснување за аутизмот, оваа страница ќе имаат чувство на конечно вистински да се разберат основите на аутизмот и подобро да се знае "како да се размислува" за да имаат реални идеи јасно за аутизам, што е од суштинско значење за подобро знаат како да се направи со нас.

* * E0 ПРЕЛИМИНАРНИ РАЗМИСЛУВАЊА И НЕОПХОДНИТЕ

 • Речиси сите обиди да се "објасни аутизам" се е во ред, бидејќи тие не ја разбираат природата на аутизмот. 
 • Ова се должи на фактот дека овие обиди се базирани на "не-аутизам складиштето" се смета за "само" и "валиден".
 • Најдобар начин да се разбере и објасни аутизам, е да се користи начин на размислување со аутизам, без да бидат под влијание на теории и форматирање не-аутизам.
 • Не-аутисти веќе согледа апсурдна и опасна природа на тековната глобалните општествени систем, но тие не можат да "излезат од своите кутии," нивните конвенции и навики на мисла, и тие се заробени во посилна илузија дека себе.
  Тие понекогаш се гледаат илузорна, но тие не можат да сторат ништо, бидејќи тие се подготвени во еден вид на социјална кривините и "задолжителни мисли" (како што е идејата дека тоа е "задолжително" да комуницираат и да добро да се адаптира социјално, и на друг начин, таа неизбежно има психолошки проблем, кој е апсурдна идеја, кога ќе размислите околу тоа еден момент).
 • Чувството "официјално важат општите грешка" генерира слабост и "социјална психоза" Општо, што предизвикува страв од сè, стравот од непознатото, автоматско отфрлање на оние "различни", падот на индивидуализам, себичност, материјализмот, удобност, уживањето на материјалните задоволства и илузии, што доведува до барања продуктивност, профитабилност, и стандардна "безбедност" се повеќе високи, што води политика јавноста, во начинот на кој ги дискриминира малцинствата природни (како што се аутизам), кој на крајот го прави животот повеќе невозможно.
 • Ако сметаме дека во "аутизам", искрено, без оглед на верувања и конвенции "социјална", еден брзо сфаќа дека не аутизам социјалниот систем и "општествено прифатливи начини на размислување", се во ред и во конфликт со природните закони на животот.
 • Ние исто така разбираме дека аутистичните карактеристики и квалитети се совршено валидни и интересни, но тие се во судир со општествениот систем, кој сам по себе е во спротивност со природата и со "што да правам".
 • Ако и само ако, ние започнуваме со претпоставката дека начините на размислување и работа "нормална", "општествено прифатливо", се многу сомнителни, а често и многу проблематично, и само тогаш можеме да започнеме да биде во состојба дух "компатибилни" со аутизам, и може да почнат да се разбере.
 • За ова, ќе треба да ги заборавиме сите идеи мора да излезе "социјална форматирање" (што е особено лесен за аутизам).
 • Ако вие се согласувате да се обиде да се размислува на овој начин, во "логички и искрен" и да ја признае недостатоци и апсурди на "не-аутизам систем", додека го читате со камата нашето општо објаснување на аутизам, во на следниве точки.
 • Ова објаснување на аутизам аутизам страница ", во извор" е одредена олицетворение одговара на "цел" -G0500- ( "Објаснете аутизам") на нашата организација.
  Информациите на оваа страница се многу основни и може да се развива со помош на различни размена, комуникација и средби.

* E1 * АУТИЗАМ

 • Аутизмот не е болест, ниту пак сет на "нарушувања".
 • Аутизмот е природна човечка карактеристика, особено се карактеризира со автентичноста, вистината, чистотата, конзистентност, хармонија, чесност, и отпорност на влошувањето на овие карактеристики.
 • Аутистичните поседуваат квалитети кои се уникатни за аутизам (и кој не се "социјални вештини").
 • самиот аутизам е квалитет, бидејќи тоа изгледа како еден вид на самозаштита и природна одбрана луѓето против штета, штета, денатурација и опасностите на повеќето вештачки општествени конструкции (како што се социјалните кодови, конвенции, мислата системи, хардвер имплементации …) кои ги презираат оригиналниот квалитети на човекот, кои се зачувани во аутизам.

* * Е2 НА "АУТИЗАМ ЗАБОЛУВАЊА"

 • Со аутизам не чувствуваат потреба или обврска да комуницираат или да се прилагодат на општите општествени функционирање тие го доживуваат како инстинктивно неконзистентни и штетни.
 • Не-аутистичните луѓе веруваат дека оваа адаптација е од суштинско значење, и дека доказ за добро ментално здравје.
 • Поради тоа, тие веруваат дека со аутизам несоодветност значи дека тоа е знак на ментално оштетување.
 • Она што се нарекува "тесни интереси", се во фокусот на капацитет и богатството на мислата аутизам, а тоа е корисно за нивните "посебни животен пат", на кои тие имаат право. Но, бидејќи овие интереси и страсти се премногу невообичаено за не-аутисти, и тие не се во состојба да го стори тоа, тогаш тие веруваат дека оваа функција е "проблем".
 • Во принцип, на размислување на не-лица со аутизам, бидејќи тие веруваат дека се што не е "нормално" стандард "нормално", во однос на нивната општествена група, е нешто " лоши "и да се пријавите личен психички проблем. Ова е причината зошто луѓето не се аутизам, автоматски, секој обид да се биде или да се појави соодветна и "нормално" (бидејќи, за разлика со аутизам, тие се оценуваат во однос на погледот на другите дека ги осуди ако тие се чини дека "чудни").
 • Некои од "аутизам" се "нарушувања" само од гледна точка на не-лица со аутизам, но не и од гледна точка на аутизмот. 
  За нас тоа не е "неред", но со аутизам карактеристики кои мора да се почитуваат, наместо да бидат обесхрабрени или исмејувани.
 • Некои од "аутистично нарушување" предизвика вистински проблеми што го прави многу комплициран живот, во сегашниот општествен систем (на чело со стандардите, постојана социјални интеракции, сложените и суптилни, итн.)
  Овие тешкотии налог "учење" од лицето со аутизам да знаете како да "преживеат" во овој "вештачки социјалниот систем" целосно непријатни за "да биде природна".
 • Не АУТИЗАМ, ниту "аутистични нарушувања", но на неразбирање и одбивање реакции од страна на не-лица со аутизам, не можат да ги прифатат тие "не-форматирана".
 • Страдањето исто така може да се мисли и погрешни не-аутизам дизајни, кои често имаат ефект на вината и омаловажува со аутизам, што понекогаш доведува до "опсесија" (претерана и непотребна) да се прилагодат или да се прилагодат за да се појави .
 • Кога аутизам негира или крие аутизам неговите карактеристики, тоа може да предизвика "невидлива попреченост" што го спречува не-аутисти да се направат напори да се прилагодат. Ова го затвора со аутизам во еден вид на "затвор улогата на не-аутизам" (обврска да дејствува како не-аутизам), која може да предизвика внатрешно психолошките конфликти кои можат да доведат до самоубиство, особено кога лицето со аутизам мисли " системот е во право. " 
 • Некои аутизам имаат "проблеми" типични "не-аутизам", што резултира реалноста на неусогласеноста во не-аутизам ", направен од аутизам начин (често да се вишок), без да се биде во можност да се разбере" причина "на овие адаптации ( бидејќи, сепак, за аутизам начин на размислување, тие не може да биде оправдано).

* * Е3 НА "коморбидитети"

 • Терминот "коморбидитет" се однесува на болести и здравствени проблеми кои се значително присутни во аутистичната популација.
 • Овие проблеми, исто така, постојат луѓе кои не се аутистични.
 • Овие проблеми не се специфични за аутизам, а не се дел од аутизам.
 • Дури и ако тоа би можело да се покаже дека некои од овие проблеми може да резултира со аутизам не би било доволно да сакаш да се причина "да ги отстрани аутизмот."
 • Тоа сигурно ќе им помогне да најдат решенија за овие проблеми, генерално, без да му наштети аутизам.

* Е4 * ПОПРЕЧЕНОСТ

 • Ако ние ги користиме зборот "попреченост" во вообичаената смисла на "инвалидност", "стандардно", "недостаток", "несовршеност" својствени на лицето, аутизмот не е "инвалидност", бидејќи таму нема докази дека аутизмот (како што се дефинира погоре во точка 1) вклучуваат "дефект или внатрешна грешка", туку напротив.
 • Ние ги користиме зборот "попреченост" во општа смисла на "недостаток" или "бариера", не во смисла на "попреченост", "стандардно" "," попреченост "или со друг поглед рецитал кој "нормални" луѓе се нужно "супериорни".
 • се Аутизмот не е хендикеп, без оглед на начинот на кој се дефинира концептот на "попреченост" (како погоре), но "недостатокот на соодветна сметка на аутизам од страна на социјалниот систем "апарати (вклучувајќи го и семејството) неизбежно доведува до многу проблеми кај лицата со аутизам, кои ги спречуваат пристап до ниво на квалитетот на животот и слободата се ужива од страна на не-лица со аутизам (општествениот систем се дефинира и наметнува правила кои во корист на мнозинството и занемарување на малцинствата).
 • Овој "недостаток на соодветна сметка на аутизмот", кога исполнувањето на лицата со аутизам, предизвикува тешки ситуации, тешко, непријателска, дека недостаток, исклучи и казнување на аутизмот: може да се каже, кога таа е " социјално хендикепирано "од страна на" недостатоци "на општиот систем.
 • Не попреченост не треба да предизвика чувство на срам или инфериорност.
  Во случај на аутизам (вклучително и недостаток на соодветна сметка вклучува социјален хендикеп), аутистички логично треба да биде среќен да се биде "посебни потреби против општествен систем кој сам по себе е дефектен, апсурдот и очигледен конфликт со законите на природата. "
 • Со други зборови, нема ништо лошо со се неприспособен на самата компанија неспоива со живот (живот, како што треба да биде, без трикови и токсични илузии).
  Тоа одговара на казната на филозофот Jiddu Кришнамурти: "Ова не е знак на добро здравје (ментално), како што се добро прилагодени за болно општество".
 • Тоа е многу важно да се разбере ова, да престанат да се однесуваат аутизам негативни и лажни, и да се намали или да се елиминира одредени психички болки (чувства на инфериорност и "има проблем") од оние со аутизам кои открива аутизам преку ред објективот на вообичаените не-аутизам визија (и официјално) на аутизмот.
 • Разбирањето на овие работи им помага многу да се постигне целта на нашата -G0300- организација ( "Достоинство за аутизам"), и, се разбира, исто така, им помага на некои од нашите други цели, на пример со тоа што нашите соговорници во состојба на смета дека за правилно разбирање на аутизмот, а со тоа донесат правилни одлуки, фер, и не-негативен за аутизам. 
 • Секако дека имаме проблеми, но тие проблеми не се "инвалидност поради аутизам", но "тешкотии поради не-аутизам".
 • Кога ќе почнат да се разбере дека дури и ако имаме "проблем" со општествениот систем, ние немаме проблем со "природна складиштето", и дека социјалниот систем е вистински голем и сериозен проблем на неприлагоденост природата, тогаш можеме да започнеме да види живот на позитивен начин, а ние може да почнат да се одлучи на нашите животи, се помалку под влијание, измамени и истребување илузии и "Нон-аутизам нарушувања."

* Д5 * "не АУТИЗАМ ЗАБОЛУВАЊА"

 • Концептот на "не-аутизам нарушувања", измислен од страна на Ерик Лукас беше јавно изложен од тоа, за прв пат, Алмати (KZ) 12 фе 2016.
  (Овој концепт е прилично блиску до концептот на "neurotypical синдром", но тоа е повеќе точни.)
 • Овој концепт претставува намерно провокативен терминологија, која има за цел да се поттикне не-аутизам луѓето да размислуваат за грешките на системи и политики кои тие сметаат дека "валиден" и "десно".
 • Но, тоа не е само провокативен и истражување за враќање на дел правда.
  Навистина, кога некој почнува да се учат на "проблеми не аутизам", еден е навистина исплашен од нивниот квалитет и сериозност.
  За споредба, во три или четири мали "проблеми" со аутизам се чини релативно незначителен.
 • Оваа тежина е една од причините поради кои не се лица со аутизам да се размислува чесно и храбро недостатоците на нивните "системи". Ова може да ве натера да вртоглавица и да предизвика еден вид на мисла блокирање.
 • Постои уште една важна работа која го спречува повеќето не-аутисти да се размислува за ова: тоа е нивната "недостаток на аутизмот." Всушност, нивните мисли што силно влијание и зависни системи и општествени конвенции во кои тие живеат, па тие тешко може да се извлече да ги гледам работите со потребната дистанца.
 • Види сето тоа со растојание е напор за аутизам. Напротив, тоа е дел од нашата природа и нашите квалитети и ние мора постојано да се набљудуваат на сопствените внатрешни аберации на народот на "општествените системи", кои се во конфликт едни со други (се разбира, бидејќи секој систем заминува на вистината и на природните реалност).
  (На annoyances и фрустрации го доживуваме во препознавањето на ова, се примери на не страдаат од аутизам како негативна работа, како што е објаснето погоре). 
 • Тоа ќе биде здодевен да се објасни тука на листата на "не-аутизам нарушувања", и објаснувања покажува како тие се причина за аутизам страдање, и второ, овие објаснувања се пишување (Ерик Лукас) во книгата, која, се надеваме, треба да биде издаден оваа година.
 • Сепак, можеме да зборуваме за некои важни категории:
  • Аутизам нарушувања Не-Порака
  • Аутизам нарушувања Не-Социјализација
  • Нарушувања на аутизам Ограничена Интереси
  • Не-аутистично нарушување недоразбирање на аутизмот

* * E6 природност конзистентност чувствителност и страдање 

 • На "напади" може да се нарече "невролошки напади", бидејќи се што е пренесено од страна на невролошки систем на перцепција и обработени од страна на мозокот.
 • Еден може да се прави разлика помеѓу невролошки напади "сетилни" (или "надворешни") и невролошки напади "ментална" (или "внатрешна").
 • Прекршоци може да биде сензорни; Овие се предупредувачки сигнали дека нешто лицето е некохерентен, проблематични или опасни во физичката средина. Ова не е прашање на "голема чувствителност на звуците, светлата, мирисите или допир." Тоа е прашање на голема чувствителност до недоследности (што тука се гледа во сетилно ниво).
 • Прекршоци може да биде сензорни и ментални. Нарушување на сетилата предизвикува ментално нарушување, обично се поврзани со свеста (повеќе или помалку точно) недоследност, неправда, лага, дека нешто не е во ред (што е "автоматски го отфрли "со аутизам размислување").
 • Напади може да биде "ментална": на лице со аутизам ќе мисли дека ја гледа аберација, и тоа ќе предизвика нарушување на неговото чувство на кохерентност и хармонија (што често може да се јавите "правда" ); Потоа, многу брзо, чесност и чистотата на неговата мисла систем ќе се воспостави многу ментална врски појавување на сите извештаи што таа го гледа проблемот идентификувани (овие конекции може да се повеќе отколку во не-лица со аутизам, чие размислување е ограничен за да изберете од неколку претходно утврдени патеки со "подготвени решенија", брзо и смирувачко, социјално утврдени и потврдени за секој познат предмет).
 • Ако лицето со аутизам се фокусира своите мисли на нарушување (и недоследност и неправда на ситуацијата), тогаш може да има еден вид на "Верижна реакција" или "резонанца", како метал камбаната. Во не-лице со аутизам, проблемот ќе биде брзо се троши и заборавени, како што тропаат на пластична камбаната.
 • Ако аутизам човек се обидува да го изразат бара намалување или престанок на нарушувања (кои речиси секогаш се наметнати од страна на социјалната средина), тоа нема да биде разбрана, или ние не веруваме.
 • Значи сите страдања (сензорни и ментално), се додава и фрустрација на неможноста да се разбере, и да им се верува (д), и чувството на социјална неправда и неповрзано, сите на крајот ќе доведе до "аутистичен криза" никој не ќе се разбере (освен оние кои читаат – и се разбере – објаснување на оваа страница).
 • Како што старееме, лицето ќе живеат повеќе слични болни искуства, кои никогаш нема да се решенија (од не-лица со аутизам не може и / или не ќе се направи обид да се разбере и s ' адаптираат доволно).
 • И така, секој нов напад, мислата на лицето ќе направите врски со сите претходни повреди од сличен тип, а исто така и со мислата дека никогаш не се решенија или напор од страна на други, а сето тоа на крајот ќе доведе до ситуации на страдање и очај, и често криза, се повеќе и повеќе сериозна, која понекогаш може да заврши со самоубиство.
 • Ова е, исто така, за да се избегне паѓање во целата оваа "опрема" дека многу аутизам инстинктивно чувствуваат дека е важно да не почнат да се зафатиме со ова.
 • Ова е една од причините зошто многу аутизам остане "во нивниот свет", иако повеќето од нив не може да се објасни овие работи, бидејќи сите овие "социјални аргументи" немаат значење, вредност, а не постојат за нив.

Следните поглавја, исто така многу важно, не се развиени за момент на оваа страница.
Државни органи и национални организации кои се заинтересирани да дознаете повеќе да не контактирате.

* * Е7, нагласувајќи МЕЃУСЕБНО

* * E8 УЧЕЊЕ ВО СОГЛАСНОСТ СО АУТИЗАМ

E9 * * СЛОБОДАТА НА животно искуство уникатен и оригинален

* E10 * Пријателски заштита, промоција и поддршка

* E11 * природност АВТЕНТИЧНИ извештаченост против социјалната 

* E12 * ПОТРЕБА ЗА АУТИЗАМ И РАЗНОВИДНОСТ